•• Vitamín E, tokoferol a Vitamín K ••
Vitamín E, tokoferol
Charakteristika a význam: je významný antioxidant, uplatňuje sa v prevencii ochorení srdca a ciev a nádorových ochorení. Chráni nenasýtené mastné kyseliny pred znehodnotením, pri ich vyššom príjme by mal byť vyšší príjem aj vitamínu E.
Prejavy nedostatku: chudokrvnosť, náchylnosť k infekčným ochoreniam.
Zdroje vitamínu E: rastlinné oleje, obilniny, orechy.
Vitamín K
Charakteristika a význam: je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi. Človek ho dokáže tvoriť vďaka črevným baktériám.
Prejavy nedostatku: zvýšená krvácavosť.
Zdroje vitamínu K: špenát, karfiol, kapusta, zemiaky, paradajky.
Zdroj: Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ