logo

•• Vitamín E, tokoferol a Vitamín K ••


Vitamín E, tokoferol

Charakteristika a význam: je významný antioxidant, uplatňuje sa v prevencii ochorení srdca a ciev a nádorových ochorení. Chráni nenasýtené mastné kyseliny pred znehodnotením, pri ich vyššom príjme by mal byť vyšší príjem aj vitamínu E.

Prejavy nedostatku: chudokrvnosť, náchylnosť k infekčným ochoreniam.

Zdroje vitamínu E: rastlinné oleje, obilniny, orechy.

 



Vitamín K

Charakteristika a význam: je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť  krvi. Človek ho dokáže tvoriť vďaka črevným baktériám.

Prejavy nedostatku: zvýšená krvácavosť.

Zdroje vitamínu K: špenát, karfiol, kapusta, zemiaky, paradajky.

 

Zdroj: Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...